PROGRAMMA ERFGOEDFAIR 20 mei 2017

De Erfgoedfair vernieuwt! Het programma zal, naast onderhoud, restauratie en financiering, meer aandacht besteden aan actuele onderwerpen zoals lifestyle en duurzaamheid. Dit wilt u zeker niet missen! Bekijk hieronder het programma (onder voorbehoud, tijden kunnen wijzigen).

Gebouw H – soldatenmesse

Aanvang & einde Onderwerp
10:30 – 12:00 uur MONUMENTEN COMMUNITY
Ervaringen met verduurzamen en energie besparen

Monumenteigenaren komen vaak voor uitdagingen te staan. Wellicht bent u ook wel eens op zoek geweest naar antwoorden op vragen rondom een monument. Elk monument is uniek. Maar gaandeweg bouwt u veel kennis op. U kunt veel aan elkaar hebben. Daarom is het Restauratiefonds gestart met een Community, waarin een groep (aankomend) monumenteigenaren bij elkaar gebracht wordt, zodat u elkaar kunt ontmoeten en ervaringen, verhalen en tips uit kunt wisselen. Dit gebeurt online, en twee keer per jaar tijdens een bijeenkomst. Vorig jaar was de eerste bijeenkomst op de Erfgoedfair, dit keer de tweede. Deze staat in het teken van Duurzaamheid en natuurlijk ook van elkaar ontmoeten en spreken. Er wordt een deskundige op het gebied van duurzaamheid gevraagd om te spreken en vragen te beantwoorden. De huidige leden zijn uitgenodigd maar ook nieuwe leden zijn van harte welkom!Verzeker u van een plek door u voor 15 mei aan te melden via communicatie@restauratiefonds.nl

Zaal 1 – officiersmesse

Aanvang & einde Onderwerp
12:15 – 12:45 uur Issabella van Baaren, Issabella Interiors – Duurzaam investeren in je interieur
Bij het inrichten van een woning – of het nu gaat om een nieuwbouwwoning, een oudere woning, een monument of hergebruik van bijvoorbeeld een industrieel pand of kantoor – is het belangrijk om te zorgen dat de kou en warmte van buiten, ook zoveel mogelijk buiten blijven. De bouwtechnische manier van isoleren kun je door de juiste materiaalkeuze en de juiste toepassing van stoffering ondersteunen. De volgende begrippen komen o.a. tijdens de lezing aan bod: belangrijke grondstoffen, herkenning hoogwaardig materiaal, functie stoffering, wandbespanning, behang, tapijt etc. De presentatie zal worden ondersteund door praktijkvoorbeelden en de materialen zullen tastbaar aanwezig zijn.
 13:00 – 13:30 uur  Nibag – Verduurzaming monumenten
Verduurzaming van monumenten is vaak een complexe opgave. De wens om een monument energiezuinig te maken kan immers wringen met de (beschermde) cultuurhistorische waarde van het pand. Wat is technisch mogelijk en wat is wenselijk? Waar trekt de overheid een grens? Als monumenteigenaar heeft u vaak specifieke vragen voor uw monument. Nibag kan u daarbij helpen met een keukentafelgesprek, waarin we de mogelijkheden bekijken op het gebied van het verhogen van comfort en het verlagen van de energierekening. Nibag richt hierbij zijn pijlen op de monumentale woningen in de vestingsteden van de Zuiderwaterlinie waarin Grave gelegen is.
 13:45 – 14:30 uur  Dijkoraad – Brandveiligheid en monumenten
Brandveiligheid en monumenten, een onderbelicht onderwerp. In deze lezing gaat Dijkoraad in op de veranderende wet- en regelgeving en wat dit voor u als eigenaar betekent. Ook vertelt Dijkoraad naar creatieve oplossingen, waarmee zowel de brandveiligheid van het behoud van cultureel erfgoed centraal staat.

Zaal 2 – gebouw A

Aanvang & einde Onderwerp
13:45 – 14:00 uur Rene Dessing, directeur sKBL – introductie op programma ‘Groen Erfgoed’
 14:00 – 14:20 uur Hennes Claassen, voorzitter Gilde van Tuinbazen – Veelzijdig groen erfgoed
Tuinbaas is een eeuwenoud beroep – een vakman die de hoogste graad van perfectie nastreeft. Het onderhoud van historische tuinen en parken is een vak waarin liefde en kennis voor de groene wereld samengaan. De tuinbaas bewaakt het historisch ontwerp van een park of tuin en zorgt voor continuiteit in het beheer. Stuurde hij/zij vroeger een heuse tuinploeg aan; tegenwoordig wordt veel werk uitbesteed. In het verhaal van Hennes Claassen komt de veelzijdigheid van het werk van de tuinbaas aan bod. En kunt u uw vragen stellen aan deze vakmensen.
 14:30 – 15:00 uur Renske Ek, conservator Tuinen Paleis ’t Loo – Hoe mogen wij u van dienst zijn?
In gesprek met de historische groendeskundige. Als eigenaar of beheerder van een karakteristiek pand bent u continu bezig, vanuit een bepaalde passie en interesse, met de in stand houding van uw eigendom. Dit betreft de buiten- en binnenschil van uw pand, maar ook de omringende tuin- of parkaanleg. Daarbij loopt u vast en zeker tegen allerlei vragen, knelpunten of verwonderingen op. Als historisch groendeskundige zijn wij zeer benieuwd wat er bij u leeft, zodat wij u van dienst kunnen zijn. Graag ga ik er met u over in gesprek op de Erfgoedfair op 20 mei a.s.
 15:15 – 15:45 uur Ruurd van Donkelaar – Groen Erfgoed op de kaart met ERM-richtlijn hovenierswerk
Wat is goed onderhoud van groen erfgoed, van historisch groen? Om dit inzichtelijk te maken is de ERM uitvoeringsrichtlijn (URL) voor het onderhouden en beheren van groen erfgoed in 2016 opgesteld. In de URL vindt u een keur aan ‘groene en grijze’ onderwerpen. Het merendeel gaat over hovenierswerk bij het onderhouden en beheren van beplantingen (o.a. bomen en boselementen, hagen, boomgaarden en fruitcollecties, historische gazons). Ook is er aandacht voor ‘grijze’ onderdelen van het hovenierswerk (o.a. het onderhouden van waterpartijen (grachten, vijvers), verhardingen (wegen, paden, terrassen) en tuinelementen (hekwerken, pergola’s, tuinvazen en –beelden).

Overzicht vakmanschap op diverse stands

Stand Vakmanschap
Lei Import Lei dekken
Wolters bv Marmerimitatie, bladgoud vergulden, glas in lood
Stolker Monuglas Historische vensters afwerken
Voeggarant Voegen
BamBam Steenhouwen

Combineer de Erfgoedfair met een bezoek aan de monumenten en activiteiten van de Open Monumentendag Special ‘Militair erfgoed’ op de Generaal de Bonskazerne en in (het centrum van) Grave. Klik hier voor meer informatie.