PROGRAMMA ERFGOEDFAIR 5 NOVEMBER 2016

De Erfgoedfair vernieuwt! Het programma zal, naast onderhoud, restauratie en financiering, meer aandacht besteden aan actuele onderwerpen zoals lifestyle en duurzaamheid. Dit wilt u zeker niet missen! Bekijk hieronder het programma.

Plattegrond:

Routing:

Parkeren is gratis en kan bij De Fietser. Gebruik voor navigatiesystemen het adres Badweg in Ede. De ENKA-kantine bevindt zich op het adres Enkalaan 41.

Lezingen

Aanvang & einde Onderwerp
13:15 – 13:45 uur INTERIEUR
Issabella-Interiors (Issabella van Baaren) zal een op 5 november een interactieve lezing houden over de geschiedenis van textiel en de hedendaagse toepassing daarvan. Wat is een linnen, katoen, een zijde eigenlijk? Wat is de functie van textiel? Hoe kan je textiel functioneel en creatief toepassen? . . .etc. Allemaal vragen waar u op 5 november antwoord op kan krijgen.
14:00 – 14:30 uur KLEUR
Uitvoeringsrichtlijn Kleurhistorisch Onderzoek – gereedschap voor de monumenteigenaar – Mariël Polman, specialist kleur en schildering bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
14:45 – 15:15 uur INTERIEUR
Masterclass Preventieve Conservering – Ingrid Gerritsen en Kelly Witteveen (Erfgoed Gelderland/Collectiewacht)
15:30 – 16:00 uur RESTAUREREN VAN KLEUR
Villa Rams Woerthe in Steenwijk – maak kennis met proces van onderzoek tot eindresultaat – Randolph Algera (Art-Decor Randolp Algera)
16:15 – 16:45 uur ENERGIEBESPARING
Voor monumenten is vaak behoefte aan een integraal advies, waarin deskundigheid t.a.v. restaureren, isoleren, verwarmen en ventileren is samengevoegd. In deze lezing worden deze onderwerpen besproken en komen praktijkvoorbeelden langs – Pieter Roza (Ontwerpburo Roza)

Alle lezingen duren ± 30 min en vinden plaats in het Souterrain.

MEER WETEN OVER DE LEZINGEN

 

Interieur

Issabella-Interiors (Issabella van Baaren) zal een op 5 november een interactieve lezing houden over de geschiedenis van textiel en de hedendaagse toepassing daarvan. Wat is een linnen, katoen, een zijde eigenlijk? Wat is de functie van textiel? Hoe kan je textiel functioneel en creatief toepassen? . . .etc. Allemaal vragen waar u op 5 november antwoord op kan krijgen.

 

Kleur

Mariël Polman, specialist kleur en schildering bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, neemt u mee in de Uitvoeringsrichtlijn Kleurhistorisch Onderzoek. Voor wie nieuwsgierig is naar kleur en graag het gereedschap bij zich draagt om hiermee uit de voeten te kunnen.

 

Interieur

De Masterclass Preventieve Conservering biedt u inzicht wanneer u aan de bel moet trekken als het gaat om uw interieur. In ieder interieur staan objecten waar u goed voor wilt zorgen. Maar wat is een juiste en verantwoorde manier? Voor vragen over de zorg van uw interieur is Collectiewacht, een dienst van Erfgoed Gelderland, het eerste aanspreekpunt. We werken met de beste materiaaldeskundigen en zien welke risico’s de objecten in uw interieur bedreigen. Tijdens deze masterclass ziet u aan de hand van voorbeelden dat met kleine handelingen de conditie van objecten op peil kan worden gehouden. Daardoor kunnen o.a. conserveringsachterstanden en soms omvangrijke restauraties voorkomen worden. Hierbij maken wij onderscheid tussen actieve, passieve en preventieve conservering. Samen met u zorgen wij ervoor dat uw interieur en bijzondere objecten ook in de toekomst in goede conditie behouden blijven.

 

Restaureren van kleur

Aan de hand van de restauratie van drie stijlkamers – van misschien wel het mooiste jugendstil gebouw van Nederland, Villa Rams Woerthe in Steenwijk – neemt Randolph Agera u mee in het proces van restaureren. Dit rijksmonument staat in de top 100 van belangrijkste gebouwen. In de jaren ’30 waren de kamers wit, maar in de jaren ’90 waren gemoderniseerd. Nu, na veel onderzoek en met behoud van origineel werk dat verdwenen was onder de vele verflagen, is het terug naar de situatie van 1900. U maakt kennis met het proces van onderzoek tot eindresultaat. Daarnaast komen de onderwerpen verf maken en behang naschilderen aan bod.

Workshops

Aanvang & einde Onderwerp
13:00 – 13:45 uur
&
15:00 – 15:45 uur
WORKSHOP ‘MONUMENTALE WOONWENSEN’

Buiten bij het ENKA Poortgebouw door Peter Jongerius, AM, en
Joep van der Veen, Bokkers van der Veen Architecten

Workshops duren ± 45 min en starten vanaf de entree.

MEER WETEN OVER DE WORKSHOPS

Monumentale woonwensen

Naast het ENKA Poortgebouw is een aantal monumenten gevels overeind gebleven. Het is de bedoeling, dat nieuwe woningen tegen deze gevels gerealiseerd gaan worden. Tijdens de workshop ‘Monumentale woonwensen’ gaan Peter Jongerius en Joep van der Veen in op verschillende vragen. Joep van der Veen is de betrokken architect bij de herbestemming van de Bitterzoutloods op het ENKA terrein.

Wat spreekt u het meest aan bij ‘monumentaal wonen’? Heeft u daarbij specifieke wensen met betrekking tot de indeling van de woning? Gaat uw voorkeur uit naar een eenduidige uitstraling of houdt u daarbinnen ook van meer individualiteit? Naar welk woningtype gaat uw voorkeur uit? Heeft het behoud van de historische gevel voor u een meerwaarde?

Infodesks

Stel uw vraag aan een energie-, financierings- of kleurexpert! De informatiedesks staan op de 1ste verdieping.

STYLINGDESK
Aanvang & einde Onderwerp
12:30 – 14:00 uur Mirella Mesu van Studio Happy Home is gespecialiseerd in stylingadvies, kleuradvies, advies over inrichting en indeling.

 

ENERGIEDESK
Aanvang & einde Onderwerp
14:15 – 15:45 uur Isolatie (Monumentenwacht Gelderland), Beglazing (Wilfred Mengerink, Monumentenwacht Gelderland), Financiering (Nationaal Restauratiefonds) en Energieopwekking (Martijn Kivit, Erfgoed Installaties)

 

KLEURENDESK
Aanvang & einde Onderwerp
16:00 – 17:00 uur Speeddate KLEUR met Mariël Polman, specialist kleur en schildering bij Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

MEER WETEN OVER DE INFODESKS

Stylingdesk

Heeft u een vraag over de styling en inrichting van uw erfgoed? Mirella Mesu van Studio Happy Home is gespecialiseerd in stylingadvies, kleuradvies, advies over inrichting en indeling. Tijdens een flitsadvies van 20 minuten kunt u met Mirella in gesprek gaan over uw woonwensen. Met een goede voorbereiding kunt u deze tijd maximaal benutten. Heeft u foto’s en/of plattegronden? Neem ze mee!

 

Energiedesk

Duurzaam en energiezuinig omgaan met uw pand kan op heel veel verschillende manieren, maar wat betekent duurzaamheid voor u en uw monument? En waar begin je? Benut de mogelijkheden en kwaliteiten van uw monument en ontdek dat er vaak meer mogelijk is dan u verwacht. Diverse experts kunnen u meer vertellen over de onderwerpen isolatie, beglazing, energieopwekking en financiering.

Isolatie
Er is veel informatie over isolatiematerialen te vinden. Maar hoe zinvol is het isoleren van de dichte delen van de gevels of daken werkelijk? Welke risico’s zijn er aan verbonden? Wat zijn de gedachten over isolatie? Welke alternatieven zijn er?

Beglazing
Voor het isoleren van vensters in historische gebouwen zijn goede oplossingen voorhanden. Ze besparen energie en kosten, verhogen comfort en veiligheid, en zorgen er tegelijkertijd voor dat waardevolle vensters behouden blijven. Wilfred Mengerink (Monumentenwacht Gelderland) informeert u er graag meer over. Wilfred Mengerink (Monumentenwacht Gelderland) informeert u er graag over.

Energieopwekking
Welke mogelijkheden zijn er voor historische gebouwen op het gebied van energieopwekking? Wat kan er bijvoorbeeld allemaal wel en niet met zonne-energie en waar moet u op letten als u een systeem kiest? En wat te denken van windenergie of benutting van bodemwarmte of warmte/ en koudeopslag installaties?
Met dergelijke vragen kunt u terecht bij Martijn Kivit van Erfgoed Installaties.

Financiering
Voor de verduurzaming van uw monument kunnen er in uw regio financieringsmogelijkheden zijn. Regelingen via het Restauratiefonds van waaruit uw energiebesparende maatregelingen laagrentend gefinancierd kunnen worden, zijn het Gelders Monumentenfonds, Drents Monumentenfonds en het Utrechtse Restauratiefonds. Een medewerker van het Restauratiefonds vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

 

Kleurendesk

Kleur speelt een grote rol bij schilderwerk, een van de meest voorkomende werkzaamheden bij historische gebouwen. Kleur geeft ook uitstraling en betekenis aan een gebouw. Met kleurhistorisch onderzoek kunt u erachter komen welke kleuren vroeger gebruikt zijn. Het is namelijk niet altijd eenvoudig om de juiste kleur te kiezen die past bij de historisch van een pand. Bovendien zijn er beperkingen in het kleurgebruik. Een onderzoek kan daar dus bij helpen. Bij Mariël Polman (specialist kleur en schilderen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) kunt u terecht met vragen over uw eigen pand. Neem foto’s en/of tekeningen mee en schuif bij haar aan tafel.

Rondleidingen

Aanvang & einde Onderwerp
12:00 – 12:45 uur BITTERZOUTLOODS
Rondleiding door Bitterzoutloods onder leiding van Robert Snoeck (projectleider Bitterzoutloods, Schakel & Schrale)
13:00 – 13:45 uur EHBO-POST & ATOOMKELDER
Rondleiding naar atoomkelder en EHBO-post door Jaap van Tongeren (beheerder ENKA-terrein, AM)
13:30 – 14:15 uur WESTHAL – DE FIETSER
Rondleiding naar de Westhal – De Fietser onder leiding van Han Wartna (projectmanager, BOEi)
14:00 – 14:45 uur BITTERZOUTLOODS
Rondleiding door Bitterzoutloods onder leiding van Vincent Moerhout (werkvoorbereider Bitterzoutloods, Schakel & Schrale)
15:00 – 15:45 uur EHBO-POST & ATOOMKELDER
Rondleiding naar atoomkelder en EHBO-post door Jaap van Tongeren (beheerder ENKA-terrein, AM)
15:00 – 15:45 uur WESTHAL – DE FIETSER
Rondleiding naar de Westhal – De Fietser onder leiding van Han Wartna (projectmanager, BOEi)

Alle rondleidingen duren ± 45 min en starten vanaf de entree.

MEER WETEN OVER DE RONDLEIDINGEN

 

Bitterzoutloods

Neem een kijkje in een loft in de Bitterzoutloods op het ENKA-terrein. Dit monument heeft dienstgedaan als opslag van zout. De voormalige loods wordt omgevormd tot 15 luxe loftwoningen. De ruime gezinswoningen worden gerealiseerd met behoud van de monumentale details. Bij het ontwerpen van de woningen is het doel gesteld ruimtelijke, lichte woningen te creëren waarbij de industriële uitstraling van de loods behouden blijft. Je betreedt de woning via het oude perron en aan de achterzijde bieden hoge stolpdeuren toegang tot de tuin. De woning wordt gekenmerkt door grote verdiepingshoogten en een open verbinding tussen beneden en boven middels een centrale vide, die wordt aangelicht door een wijds dakraam. Op de verdieping zijn de vakwerkliggers die het dak dragen in het zicht gelaten.

 

EHBO-post & Atoomkelder

Breng een bezoek aan een bijzonder gebouw van ENKA: het gebouw van de bedrijfsgeneeskundige dienst (ontwerp van D. Masselink en E.J. van ’t Eind). Deze eerste hulppost werd in 1948 gebouwd, als vervanging van de in de oorlog platgebombardeerde oude verbandkamer. Hierbij werd later een grote ondergrondse atoomschuilkelder gebouwd. Hygiëne, medische verzorging en hulp bij ongelukken was altijd uitstekend geregeld bij de ENKA. Met name dr. Hartogs en zijn vrouw waren zeer betrokken bij het wel en wee van het personeel. Al in 1925 kwam de arts dr. Th. Heimans in dienst; daarmee was hij de eerste bedrijfsarts in Nederland.

 

Westhal – De Fietser

Het 40 hectare tellende ENKA-terrein ligt direct langs de spoorlijn tussen Utrecht en Arnhem, op loopafstand van station Ede-Wageningen. Op het terrein ligt de L-vormige Westhal, een Rijksmonument uit 1928 met een oppervlakte van bijna 9.000 m2. De hal is opgebouwd uit aaneengeschakelde zaagdaken. De constructie bestaat uit een indertijd geavanceerd systeem van geklonken en met schroefbouten verbonden zwevende vakwerkspanten. Door deze nieuwe constructie waren extra kolommen grotendeels overbodig. De constructie hoefde slechts op één punt met een extra rij kolommen te worden ondersteund. De constructie van de noordwestelijke aanbouw uit 1941 bestaat uit een gewapend betonskelet, omdat de dampen van de gebruikte chemicaliën zich slecht zouden verdragen met een ijzeren vakwerkconstructie. Op 22 september jl. opende de Accell Groep hier De Fietser. Dit zogenaamde experience center biedt niet alleen de mogelijkheid om fietsen te kopen en te huren, maar heeft zelfs een indoor testparcours van maar liefst een halve kilometer lang.

Diverse programmaonderdelen

Aanvang & einde Onderwerp
11:00 – 19:00 uur Audiotour – over het ENKA-terrein
11:00 – 19:00 uur Foto expositie – van de ontmanteling van ENKA (1ste verdieping)
11:00 – 13:00 uur Community – besloten bijeenkomst van het Nationaal Restauratiefonds (souterrain)
11:30 – 12:00 uur LIVE muziek: Merain – harp en zang – Mix van jazz, pop, klein Iers tikkeltje (1ste verdieping)
12:00 – 12:15 uur Feestelijke onthulling klok – originele klok wordt in de Kantine (2de verdieping) gerestaureerd en wel teruggeplaatst.
13:00 – 13:30 uur LIVE muziek: Merain – harp en zang – Mix van jazz, pop, klein Iers tikkeltje (1ste verdieping)
15:00 – 19:00 uur LIVE muziek: Wijn & Vinyl – Nout Arntz – Vinyl platen met verschillende stijlen uit de jaren ’70 tot ’90 (2de verdieping)

Bijzondere onthulling

Onthulling van de klok.

Om 12:00 wordt de originele klok onthuld. Deze is gerestaureerd en zal teruggeplaatst worden.

MEER WETEN OVER DE DIVERSE PROGRAMMAONDERDELEN

 

Audiotour

In samenwerking met IZI.travel is specifiek voor de Erfgoedfair een audiotour ontwikkeld voor op de smartphone. De tour bestaat uit een route over het ENKA-terrein, historische foto’s, filmpjes en persoonlijke verhalen van oud-medewerkers van de ENKA.

 

Foto expositie

Marcel Verbrugge, kunstenaar uit Ede, heeft de ontmanteling van de ENKA prachtig vastgelegd met foto’s. Een aantal van zijn werken hangen in het Kantinegebouw tijdens de Erfgoedfair.

 

Merain

De ervaren musiciennes van Merain spelen Ierse muziek op geheel eigen wijze. Zij presenteren verfijnde klassieke composities van Ierse componisten en toveren traditionals om tot ware juweeltjes. Ook componeren zij nieuwe stukken op bestaande Ierse poëzie. Merain bestaat uit Mirjam Rietberg (harp), Mieke Manschot (zang en bodhrán) en Sandra Wallner (viool). Manschot en Rietberg studeerden aan het Conservatorium van Amsterdam, Wallner aan het Mozarteum in Salzburg.

 

Community

Het Nationaal Restauratiefonds organiseert de aftrap van hun community voor monumenteigenaren op de Erfgoedfair. Dit is een besloten bijeenkomst.

 

Feestelijke onthulling klok

De originele klok van ENKA wordt – gerestaureerd en wel – in de Kantine teruggeplaatst.

 

Wijn & Vinyl

Bij Nout Arntz kunt u verzoeknummers aanvragen. Zijn collectie vinyl platen beslaat voornamelijk de jaren ’70 tot ’90.

Voor lezingen, informatiedesks en rondleidingen geldt:
– Het aantal plaatsen is beperkt (vol is vol)
– U dient zich vooraf in te schrijven bij de informatiebalie (entree)
– Inschrijven is alleen mogelijk op de dag zelf
– Lezingen vinden plaats in het souterrain
– De infodesks staan op de 1ste verdieping
– Rondleidingen vertrekken vanaf de informatiebalie (entree)

De Erfgoedfair is ook aangesloten op de Duurzame Huizenroute op zaterdag 5 november.

De aankleding van de Erfgoedfair wordt verzorgd door ‘Happy Vintage’:

Happy Vintage verhuurt unieke decoratiematerialen voor je bruiloft, beurs of evenement. We hebben een groot assortiment aan tafels, stoelen, zithoeken en kleine decoratie en door ons grote netwerk van collega’s kunnen we iedere locatie omtoveren tot een evenement met sfeer en persoonlijkheid. We adviseren en ondersteunen bij de organisatie, denken mee over indeling, belichting en bloemen en in onze werkplaats kunnen we ieder idee omzetten naar unieke handgemaakte oplossingen.

Naast onze verhuurafdeling kun je bij ons ook terecht voor toffe meubels en accessoires voor in je huis. Allemaal unieke items, gekozen en opgeknapt met liefde.